Er goed uitzien in de Nieuwste Mode

Er goed uitzien: smokings natuurlijk!

Laten we eerlijk zijn: denkend aan mannen die er goed uitzien dan denken we ook aan smokings. Eigenlijk gaat er niets boven een man in smoking. James Bond, en de vele vrouwen die hem omringden, had dat al vroeg goed begrepen. Maar een smoking is natuurlijk niet een kledingstuk voor elke dag. Het is avondkleding die vooral gedragen wordt bij formele feestelijke gelegenheden. De smoking bestaat uit zwarte pantalons, een zwart jasje met revers en een speciaal wit smoking overhemd. Kenmerkend voor de smoking is natuurlijk het zwarte strikje dat bij voorkeur zelf gestrikt is. Officieel belangrijk detail: bij een smoking mag je eigenlijk geen horloge dragen. Dit in het kader van gezelligheid kent geen tijd. Het dragen van een horloge is dan onbeleefd. Dus je begrijpt, aan een smoking zitten nog wel wat eisen. En dat terwijl deze kleding op een nogal toevallige manier ontstaan is.

Smokings: nog vrij jong

Je zou denken dat statige kledingstukken als smokings een lange geschiedenis hebben, maar dat valt best mee. De smoking is nog relatief jong, maar wel enigszins koninklijk. Hij is ook nogal toevallig ontstaan. In den beginne was de smoking niet meer dan zijn naam doet vermoeden: een rookjasje. Vroeger trokken mannen zich na het diner terug om met elkaar in een speciale salon te roken en te praten. Vrouwen waren daarbij niet toegestaan. In de regeerperiode van Edward VII, de oudste zoon van de beroemde koningin Victoria kwam daar verandering in. Edward VII, een levensgenieter die dol was op lekker eten en mooie vrouwen, had een hekel aan alle formele kleding aan het hof van zijn moeder. Hij liet een apart dinnerjacket maken en zo gaf hij de smoking status. Toen een bankier het jasje vervolgens meenam naar Amerika, kwam de grote doorbraak van de smoking. Dat was in 1896. Nog niet zo heel lang geleden dus. Maar nu is de smoking niet meer weg te denken uit de modewereld.

Ook voor vrouwen

Hoewel we bij smokings alleen denken aan mannenkleding, ontwierp Yves Saint Laurent in de jaren zestig van de vorige eeuw ook een smoking voor vrouwen. De smoking werd aangepast aan de rondingen van het vrouwenlichaam en ook voor hen is het nu een elegant kledingstuk. Maar bij smokings denken we toch vooral aan goed uitziende mannen. En laten we eerlijk zijn: dat beeld, van een man in smoking, is tijdloos. Daarom zullen smokings nog lang blijven bestaan.

Reacties zijn gesloten.